Kestävä muoti

Vaatekaappianalyysi – ja kuinka vaatteiden käyttöikää pidennetään

-
IMG 9370

Juttelin puhelimessa erään työprojektiini liittyvän naisen kanssa. Hän kertoi nolona omistavansa järkyttävän määrän kenkiä. Kaapin pohjalla oli useampi kenkäpari, joita hän ei ollut koskaan käyttänyt. Nainen kertoi, että korkokenkien sijaan arkena oli helpompi laittaa tennarit jalkaan, kun tiedossa oli kiireinen palaveripäivä ja paljon liikkumista paikasta toiseen. Toisin sanoen vaatekaapin sisältö ei loppujen lopuksi palvellut todellista tarvetta.

Käsi ylös, kuka tunnistaa tilanteen? Faktathan puhuvat puolestaan siinä, että länsimainen nainen omistaa reippaasti yli käyttötarpeensa vaatteita ja asusteita. Vaatteita on niin paljon, että runsaudenpula aiheuttaa lamaannuttavan ahdistuksen ja efektin siitä, ettei vaatevalikoimasta löydy sopivaa päällepantavaa. Eräs selitys, miksi näin on käynyt onnettomalle kuluttajalle, johtuu vaatteiden halvasta hinnasta ja siitä, että noin 40 prosenttia vaateostoksista tehdään impulsiivisesti (Press 2016, 42). Tieto on masentava. Uuden ostamisen sijaan meidän on palattava omalle vaatekaapillemme ja ryhdyttävä ilmastotalkoisiin. Alta löydät vinkkini, kuinka omasta vaatekaapista tehdään löytöjä ja miten vaatteiden käyttöikää pidennetään. Niin ja: jos keittiöpsykologia kiinnostaa, voit aina tehdä vaatekaappianalyysin. Millainen pukeutuja sinä olet?

IMG 9366

Järjestä, karsi ja tee vaatekaappianalyysi

Eli siis sovella keittiöpsykologiaa, ole kartalla, millaisia vaatteita omistat ja opi tuntemaan itsesi ja tyylisi vaatekaappisi sisällön perusteella. Esitä itsellesi tuhannen taalan kysymyksiä, kuten: Millaisia hutiostoksia oikeasti teet? Ostatko värikäskuosisia vaatteita, joita et osaakaan arjessa käyttää? Huomaatko, että vaatekaapistasi uupuu neutraaleja perusvaatteita, kuten mustat housut, bleiseri tai laadukas neule? Usein ongelmaksi muodostuu se, että kirjavassa vaatekaapissa on kyllä sisältöä, mutta sieltä uupuu neutraalin sävyiset vaatteet, joihin väripilkkuja yhdistää. Toisaalta olemme sen verran mukavuudenhaluisia ja kaavoihin kangistuneita, että ostamme samankaltaisia vaatteita, mikä puolestaan saattaa ruokkia kierrettä siitä, että pukeudut ”vääränlaisiin” vaatteisiin.

IMG 9367

Opi luopumaan vaatteista, joita et käytä

Voit myydä vaatteet kätevästi eteenpäin netti- tai itsepalvelukirppareilla tai antaa ne hyväntekeväisyyteen. Ennen kuin kierrätät vaatteen eteenpäin, mieti, voisitko vielä pienellä tuunauksella saada vaatteesta sinua palvelevan. Esimerkiksi hameenhelmaa voi lyhentää tai pidentää ompelemalla siihen frillakaitaleen. Farkun lahkeet voi pätkäistä vajaamittaisiksi tai tehdä niistä kesäksi sortsit. Onko sinulla vaatetusalalla toimiva tai ompelutaitoinen ystävä? Kysy häneltä vinkkejä vaatteiden tuunaamiseen.

Erota kevät- ja kesäkauden vaatteet talvisesongin puvustosta

Näin teet tilaa vaatekaappiisi ja saat sen pysymään järjestyksessä. Samalla sinulle muodostuu käsitys siitä, millainen on garderobisi sisältö seuraavien kuukausien aikana. Pidä mielessä tämä: omistat liikaa vaatteita, jos arkipuvustosi ei mahdu yhdelle vaaterekille.

Riko kaavaa!

Toisaalta voit myös rikkoa sesonkiajattelun kaavaa, kuten minä teen (ja kuvissa näkyy). Puin hempeänsävyisen kesämekon syksyisen ruskean jakun ja nilkkureiden kanssa. Yhdistämällä hempeän sävyisiin kesävaatteisiin syksyisiä sävyjä ja vaihtamalla asusteita, saat kesävaatteesta salonkikelpoisen vielä pitkälle syksyä. Samalla tehostat vaatteen käyttöastetta.

Sama sääntö pätee juhlavaatteisiin. Nehän roikkuvat roikkuvat suurimman osan ajasta henkarissa. Ala siis käyttää niitä arkena. Esimerkiksi kapeaolkaiminen mekon alle voi pukea arkisen t-paidan tai pooloneuleen. Kun jalkaan laittaa tennarit, on juhlavibat asusta kaukana. Muutenkin orastavalla pikkujoulukaudella pieni bling bling arkeen ei voi olla koskaan pahasta.

IMG 9365

H niin kuin huolto

Opettele huoltamaan vaatteistasi siinä missä huolehdit omasta hyvinvoinnistasi. Tee huoltotoimenpiteet vähintään muutaman kerran vuodessa, kun vaihdat vaatekaapin sisällön sesongin mukaan. Tuuleta ja harjaa neuleet, vie kengät suutarille ja suorita muut tarvittavat toimenpiteet. Loistavia vinkkejä erilaisten materiaalien huollosta löydät Arkivé Atelierin verkkosivuilta. Arkivé Atelier tarjoaa täsmävinkkejä vaatteiden ja asusteiden huoltoon selkokielellä, ja kauniit kuvat inspiroivat huolehtimaan jo omistamistasi vaatteista. Omalla huoltolistallani ovat mokkasaappaat, joihin oli muuton yhteydessä valunut matkalaukussa jotain nestettä sekä vanha Cosin merinovillamekko, joka on nyppyinen ja siinä on pari pientä reikää niskassa. Katsotaan saanko näistä arkikelpoiset.

Muista: vaatekappaleiden määrän sijaan siisti ja laadukas vaate on tyylikkyyden mittari.

Vinkki: Entä jos ensi kerralla shoppaillessa sijoittaisitkin vaate- ja kenkähuoltosettiin? Ei muuten yhtään hullumpi joululahjaidea sille, jolla on jo kaikkea.

Pidä myös mielessä tämä: jokaisella vaatteella on oma elinkaari. Sinun tehtäväsi käyttäjänä on pidentää jo kovasti valmistusvaiheessa hiilijalanjälkeä tuottavan vaatteen käyttöikää huoltamalla ja käyttämällä sitä vuodesta toiseen. Amen!

Palataanpa vielä alun puhelinkeskusteluun. Niin, mitä neuvoksi naiselle? Kehotin häntä alkaa käyttämään niitä ihania korkkareita arjessa. Suosittelin sujauttamaan arkilaukkuun yhdet kenkäparit, jotka voisi vaihtaa jalkaan ennen palaveria. Samaa neuvoa noudatan itsekin – sitä kun ei koskaan tiedä, minne päätyy.

Kuvan vaatteet:

Mekko – Marimekko / Relove (käytetty)

Samettibleiseri – Zara (ostettu käytettynä)

Mokkanahkanilkkurit – Vagabond (pari vuotta vanhat)

Kanvaasilaukku – Marimekko (hankittu kesällä)

Tekstissä mainittu lähde:

Press, Clare 2016: Wardrobe Crisis – how We Went From Sunday Best to Fast Fashion. Skyhorse Publishing.

Lue myös:

Karsi, kierrätä, vapaudu!

6 syytä, miksi vaatteet kannattaa ostaa käytettyinä

Tiedostava kuluttaja ostohysterian partaalla – ja näin siinä kävi!

Tarina tahraisesta villapaidasta

satu

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply